GILLENDER STREET

Bromley-by-Bow, London

Sun Flour Mill in Bromley-by-Bow is a new mixed-use, residential-led development of 109 units within the Lime House Cut Conservation Area.

Comprising three buildings of one, two and three-bedroom units, with commercial space at ground floor replacing the existing employment use on the site, the scheme sits adjacent to the River Lea and the Lime House Cut canal at the Bow locks. The residential element, which includes 35% affordable, will be managed by the Peabody Trust. The development will also create new public realm and access to the River Lea with improvements to the Limehouse Cut Canal walk.

Allies and Morrison’s building responds to the complex geometry of the site, reflected in the plan and roof form. The buildings are designed with strong references to the riverside warehouse architecture of London with the use of brick, deep reveals, and the close relationship to the water’s edge.

 

Monica Asha Lal, Chris Bearman, Matthew Cox, Anna Guelzow, Hendrik Heyns, Shane, McCamley, Joe Myerscough, Shikha Srivastava, Stefan von Strumpel, Stuart Thomson, Mark Way

Team

Client
Criterion Two LLP
Structural Engineer
RLT Engineering Consultants Ltd
Services Engineer
Good Design Practice
Fire Adviser
Fire Design Solutions

Data

Area
3,295sqm
Residential Units
109
BREEAM Target
Very good
Location
18 Gillender Street
Bromley-by-Bow
London E3